Jak správně uchovat zvíře pro preparaci
PTACTVO
- po ulovení pernaté zvěře, zamýšlené k preparaci, si nenechávejte nosit úlovek psem
- bezprostředně po ulovení nenechávejte trofej ležet na zemi nebo dlouhé hodiny na výřadu, kvůli bakteriální hnilobě a zapaření (ztráta per a poškození kůže = špatná kvalita preparátu)
- ideálně vyvěsit do lednice případně do chladu za nosní dírky ptáka nebo provázkem za nohu
- po úplném vychladnutí zabalte do igelitového pytle, z kterého vymačkáte všechen přebytečný vzduch, v ideálním případě obalte ještě strečovou folií a dejte do mrazáku
- u vodního ptactva, kvůli přítomnosti dlouhého krku, zastrčte před zmrazením krk podél strany těla, tím se zabraní zlomení krku po zmrazení
- u bažantů se prosím ujistěte, že ocas není ohnutý nebo zlomený. K zmrazení ptáka použijte dlouhý sáček, pokud je to možné položte bažanta na dlouhý kus tenké překližky nebo kartonu, tak aby fungoval jako dlaha pro ocas a nedošlo k poškození
- nikdy nezmrazujte ptáky před vložením do igelitového pytle
- prosím nepokoušejte se stahovat ptáky z kůže, abyste zachránili maso. Pro přesné zhotovení jsou rozhodující rozměry těla.
- pokud má pták nerozbalené peří v pyscích, je takřka jisté, že v průběhu preparace vypadají. Ujistěte se tedy, že je Váš exemplář přepeřený a nebo že Vám nevadí pokud tato pera budou chybět.
SAVCI
- u savců do velikosti cca lišky postupujte stejně jako u ptactva a zmrazte celé tělo
- v případě hlavy s hrudí postupujte podle linií řezu A,B a C, jak je znázorněno na obrázku níž
- jakmile jsou řezy provedeny, pokuste se stáhnout kůži směrem dolů k hlavě (jako když si sundaváte ponožky) bez rozřezávání co nejdál k lebce a uřízněte krk nejméně 10 cm od hlavy, z důvodu měření
- nikdy nestahujte kůži z hlavy!
- před vložením do igelitového pytle vždy nechte hlavu a kůži vychladnout na volno v chladu (max. 10°C) nebo v lednici
- poté co kůže vychladne, srolujte jí, vložte do pytle bez vzduchu a dejte do lednice, dokud jí nebudete moci doručit (nejdéle 2 dny)
- pokud jí nemůžete doručit do mé dílny do 2 dnů, vložte pytel do mrazáku a doručte zmražený při první příležitosti